Visszaváltható helyett gyökeres fenyő...

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat

Visszaváltható fenyőfa. Hogyan is gondozzuk, hogy több éven át feldíszíthessük?

Nagy örömmel vettük észre, hogy kezdeményezésünk a kertészetek körében visszhangra talált, és ennek köszönhetően számtalan méretű, fajtájú gyökeres fenyőfa szerezhető be az ünnepekre. A mi célunk egy folyamat elindítása volt, mely így elérte célját. Sokan felismerték, ráérzetek, hogy a gyökeres fenyő érték. És ha kellően kis méretűt választ közülük, lehetőleg a legellenállóbb – ezüstfenyő - fajtából, akkor valószínűleg a mienkhez hasonlóan szépen áttelelnek a kis fák.

A visszaváltható fenyőfa vonzó volt sok ember számára. De ami még vonzóbb lehet az Ön számára is az az, hogy ha sikerül a fát átteleltetnie, majd nagyobb dézsába ültetnie, és így sok évig megőrizheti a Karácsony jelképét, öltöztetheti fel azt ünnepi ruhájába. Ez kis odafigyelést igényel, de 4-5 évig is eltarthat a fa, és utána – kert hiányában – elajándékozhatja ismerősének, elültetheti lakása közelében. Ehhez az alábbiakra kell figyelnie:

  • Amikor csak lehet, tartsa a fát a fűtetlen, hűvös helyiségben (ünnepek előtt és után)
  • Az ünnepek alatt a fa helye a fűtéstől a lehető legtávolabb legyen
  • A megfelelő nedvesség biztosítása érdekében locsoljuk a fát 2-3 naponta néhány deciliter vízzel
  • Minél gyakrabban spricceljük le vízzel az ágakat, illetve párologtassunk vizet a helyiségben a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében
  • Az ünnepek után hűvös, fagymentes helyen tároljuk a fát, hetente történő öntözéssel
  • A fagyok elmúltával ültethető ki vagy nagyobb edénybe a fenyő, melyhez lehetőleg árnyékos helyet keressünk. A gödör/edény aljába tegyünk komposztált marhatrágyát, humuszt vagy tőzeget, majd úgy helyezzük be a fát, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen.
  • Ültetést követően a fát alaposan meg kell öntözni és fenyőkéreggel, vagy lombbal érdemes takarni a talajt körülötte.
  • A kiültetést követően is figyeljen a fa állandóan nedves talajának biztosítására, különösen a száraz nyári időszakokat illetően.

És a következő Karácsonykor már nem kell a fenyőfa beszerzésével foglalkoznia, és mellesleg egész évben örülhet fájának, mely szépíti erkélyét, udvarát, kertjét.

Remélem, segítségére lehettünk úgy is, hogy az egyesület ebben az évben nem kínál visszaváltható fenyőfát a környezettudatos érdeklődők számára.

Szép ünnepeket kívánunk!