Medvehagymás pizza

Nyomtatóbarát változat
Medvehagymás pizza

Megérkezett az első recept! Ahogy megnyitottam a levélhez csatolt fotókat, szinte csábító, ínycsiklandó illat töltötte be az irodát... Mmmmm! Finom lehet! Medvehagymás pizza. Biztosan kipróbálom. Hétvégén Medvehagyma Napokra vagyok hivatalos Bakonybélbe, ahol biztosan jut egy csokorral nekem is, majd elő a receptet és már jöhetnek is a vacsivendégek! :)

Hozzávalók: 

2 pizza, 4 adag

tésztához:

  • 30 dkg lisztkeverék (fehérliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, tökmagliszt)
  • 1,5 dl víz, 2 ek olaj (repce)
  • fél kocka élesztő
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 tk só

feltéthez:

  • tejfölös szósz (1,5 dl tejföl, fél deci víz, 1 ek olaj, füstaroma, só és zöldfűszerek: lestyán, kakukkfű, turbolya)
  • 2 nagy fej gomba
  • egy üveg medvehagymabefőtt (olajban hirtelen kisütve eltett natúr erdei medvehagyma)
  • reszelt sajt
Elkészítés: 

A lisztkeverékben 5-10 dkg fehérlisztet helyettesítünk egészségesebb teljes kiőrlésű rozsliszttel, illetve (helyi, nemesvámosi termelői) tökmagliszttel, összekeverjük a tésztát egy nagy tálban, és meggyúrjuk amíg össze nem áll, majd lefedjük konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

 

A szósz hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk. Felszeleteljük a gombát, elővesszük a medvehagyma befőttet, lereszeljük a sajtot. Pálmaolajjal kenjünk meg egy megfelelő méretű sütőpapírt, és helyezzük a tepsire. Ha minden készen áll, gyújtsuk be a sütőt, hogy felmelegedjen.

 

A megkelt tésztát célszerű kettéosztani, egy pizzához a felét kinyújtjuk vékonyra (én sodrófát használtam), rátesszük a tepsire/sütőpapírra, és megkenjük tejfölös szósszal, majd ráterítünk egy nagy fej gombát szeletelve, és a teljes felületet szórjuk meg medvehagymával. Hintsük meg reszelt sajttal, és süssük 8-10 percet. Amikor elkészült, a tészta ropogós lett, a sajt pedig nyúlósra olvadt.

Felszeletelve tálalható!

Beküldte: 
Dányi Dániel