Medvehagymás tallér

Nyomtatóbarát változat
Medvehagymás tallér

A medvehagyma úgy tűnik, többek fantáziáját megmozgatja. Először fincsi massza készül belőle, ami aztán a tallér tésztájába keverve is felhasználható. Ezt követően elő nagyanyáink tallérsütőjével, s máris lapsira süthetjük az előre meggyúrt golyócskákat.

Hozzávalók: 

tallérhoz:

  • 1 kg liszt, ebből kb. a fele, lehet graham, és/vagy tönkölybúza liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg zsír
  • 1 sütőpor
  • 2 dl tej, vagy tejföl
  • 2 kávéskanál kömény
  • 4 kávéskanál só
  • 20 dkg sajt

krémhez:

  • egy csomó télire eltett medvehagyma
  • két pohár dió (helyettesíthetjük fenyőmaggal)
  • fél pohár tökmag
  • 4 evőkanál szezámmag
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál koriander, vagy friss koriander levél
  • csipetnyi só, bors, fél dl víz

A hozzávalókat botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk. Tetszés szerint vízzel hígíthatjuk, vagy szezámmaggal sűríthetjük.

Elkészítés: 

A sütőporral, köménnyel, sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tejet/tejfölt, a tojást, a lereszelt sajtot, végül ízlés szerint a medvehagymát. Használhatunk hozzá apróra vágott, télire lefagyasztott növényt, de a fagyasztottból készített krémmel is nagyon finom. A tésztát fél órát pihentetjük, kis gombócokat formálunk, és ostyasütővel megsütjük.

Beküldte: 
Müller Anikó Hanga