Meggyes piskóta

Nyomtatóbarát változat
Meggyes piskóta

Fahéjas, kakaós, meggyes.... Mmmmmm! Ebből csak valami finomság sülhet ki! És az elkészítése sem nagy ördöngősség. Próbára lehet tenni!

Hozzávalók: 
  • 10 g margarin + egy kicsi a kikenéshez
  • 6 ek. cukor
  • 6 tojás
  • 2 tasak vanillin cukor
  • 330 g tej (1/3 l)
  • 10 púpos ek. liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek. főzős kakaó
  • fahéj
  • 1 kg magozott meggy (befőtt)
Elkészítés: 

Előkészítünk 2 edényt, s a 6 tojást feltörjük, s szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét a két tasak vanillin cukorral felverjük kemény habbá. A sárgájához hozzákeverjük a 6 evőkanál cukrot, és ezt is robotgéppel világosabbá keverjük. A felolvasztott vajat hozzáöntjük, és az ízesítésre szánt fahéj mennyiséget is, és elkeverjük. Egy harmadik tálban a lisztbe hozzáadjuk a sütőport, és elkeverjük. Majd fokozatosan a tálból a sárga masszához szórjuk a lisztet, közben hozzáöntjük a tejet is és legalább háromszor elkeverjük.

Ha szeretnénk, hogy a tészta mintás legyen, válaszuk szét a sárga masszánkat, és a feléhez adjunk hozzá 1 vagy több evőkanál kakaóport, esetleg olvasztott csokit.

Ha ezzel is megvagyunk, a tojáshabot vigyázva, hozzáhabarjuk a masszákhoz, hogy ne törjön nagyon össze.

A tepsit margarinnal kikenjük, az oldalát is! Majd liszttel megszórjuk, és addig ütögetjük, rázzuk, míg mindenhol lisztes lesz.

Közben előkészítjük a meggyet. Leöntjük róla a meggylevet, leszűrjük, ha kell, kimagozzuk. Egy külön tálban, pici lisztbe meghempergetjük őket, így nem fog a sütibe folyni a leve és nem színezi el a tésztát (néha láthatunk az efféle sütikből olyat, hogy a meggy körül zöldes árnyalatú az egyébként sárga piskóta, ezt kerüljük ezzel el).

A tepsibe felváltva öntünk a sárga, majd a barna masszából, míg el nem fogy. Előmelegítjük egy kicsit a sütőt, majd 10 percig nagy lángon sütjük, kivesszük, s alátétre tesszük, mert meleg . Gyorsan beledobálgatjuk egyenletes elosztásban a meggyeket, s 35 perig kis lángon tovább sütjük.

Tálalása, akár porcukorral. Finom puha sütemény lett, s a meggyektől pedig üdítően hat.

Jó étvágyat!

 

Beküldte: 
Patak Hajnalka