Részeges baracklekvár
Gyümölcs, cukor és rum. Mit hoz, amikor a klasszikus baracklekvárt alkohollal bolondítjuk meg? Bármi is lészen belőle, télen jól harmonizál a fánkkal. Mindenképpen próbáld ki! Aztán a fánkhoz is maradjon ám belőle...! ;)
- barack
- cukor
- rum
Előkészületek:
- üvegek tisztára mosva
- kupakok tisztára mosva ( figyeljünk, hogy ne előző savanyúság üveges kupakok legyenek, mert az ecetes fűszeres illatot szinte képtelenség eltávolítani a kupakból és nincs rosszabb, mint egy kapor illatú baracklekvár...)
- nagy doboz, kibélelve pokróccal, régi takaróval ( ez a száraz dunszthoz kell)
Lekvár főzés:
Sáragabarackot lobogó forró vízzel leforrázzuk, és pár percig hagyjuk állni. Leöntjük róla a forró vizet és a barackokat gyors mozdulattal meghámozzuk. (kezünkre vigyázzunk, forró!!!)
A meghámozott barackokat a befőző fazékba dobáljuk. Ha kész vagyunk a kívánt mennyiséggel, akkor alágyújtunk, és elkezdjük főzni. Minimum 40 percig főzzük, akkor kell tovább főzni, ha egész sűrű lekvárt szeretnék. Azzal számolni kell, hogy a cukor hozzáadása után még hígulni fog a lekvárunk.
Ha a kellő sűrűségűre besűrítettük a lekvárt, hozzá keverjük a cukrot. 1 kg gyümölcshöz, kb. 50 dkg. cukrot. ( de ez változhat a család ízlése szerint)
A cukorral további 20 percig főzzük. (tovább nem ajánlatos, mert a cukor a hő hatására karamellizálódik és nagyon sötét színű, kissé kesernyés lekvárt kapunk) Utolsó fázisként rumot töltünk hozzá, ezzel már nem főzzük a lekvárt, csak belekeverjük. 1 kiló gyümölcshöz 0,5 dl, az ízesítés végett, nagyon finom, és egyedi lesz a lekvárunk tőle.
A forró lekvárt a tisztára mosott üvegekbe töltjük, rácsavarjuk szorosan a kupakot és azonnal fejtetőre állítjuk.
5 percig hagyjuk tótágast, majd visszafordítjuk és betesszük a nagy meleg takarók, pokrócok közé, jól betakargatjuk, bebugyoláljuk és ebben a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Ez kb. 1 nap. Utána mehet a kamrába. Felbontás után hűtőben tárolandó, mivel nem tartalmaz semmiféle tartósítószert.
Nagyon klassz ajándék egy szép anyaggal, szalaggal díszítve.
Sok sikert a befőzéshez!
Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról



